.
Website of an office design, hospitality design, retail design and healthcare design service provider Website of an office design, hospitality design, retail design and healthcare design service provider
繁體中文
Back to projects

Nezu Asia Capital Management

Authentic Roots, Exquisitely Crafted

行業
銀行、金融與保險
類別
辦公室
Location
香港
Rotate Rotate for image-only view

Nezu Asia Capital Management

Authentic Roots, Exquisitely Crafted

Nezu is a financial hedge fund originating in Japan, the owner of which gave an excellent design brief based on the company’s cultural underpinnings and aspirations. The space is the entire floor of a Hong Kong Central District office tower enjoying a combination of city and park views wrapping around three sides of its 2,500 square foot floor plate.

The design responds directly to the client’s unique demand for both a highly functional trading floor with meeting rooms, and a showcase for the owner’s Asian ceramics collection. The unexpected dynamic between these two themes fuelled the design team’s imagination, resulting in a singular, predominating gesture running through the space, from entrance to perimeter. This feature – a free-standing, museum-quality display wall rendered in polished and matt black-anodised stainless steel, aluminium and glass – creates a self-illuminated and highly articulated backdrop for what might have been a mundane, open-plan office.

“Nezu” in Japanese (根津) contains the character meaning “root”, connoting fertility, groundedness and growth potential. Commissioned artwork sculpted from a tree root is housed as a floating icon in a glowing void, surrounded by softly recessive black, centred precisely on the 13m long lift lobby entrance. The void and its mysterious inhabitant thus frame a periscope view into the office space, creating an enigmatic tableau of art, work and corporate pride of place.

The plan presents a clear diagram relating to workplace ergonomics, natural light, teamwork communication, access to shared data, and of course, focal points unrelated to daily work. A compact but striking Reception area admits visitors through one of two glass doors directly into the main room. One entrance emphasises the expanse of the ceramics display feature, leading to the Boardroom and Meeting Room; whilst the other, more private, route allows staff direct access to the trading floor.

A ‘pinwheel’ plan trading desk arrangement radiates from a central resource area finished in high-grade materials, lifting the banality of file storage and copying to a heightened  role in the organisation of the workflow and of the room, whilst also exploiting the views and light for all to enjoy. An open pantry and bartop further hint of a vibrant, communicative company thriving on relationships, knowledge and communication.