One Space One Space
繁體中文
Back to projects

HSBC | Executive Floors

Optimal Balance Between Design And Modularity

行業
銀行、金融與保險
|
企業
類別
行政人員辦公室
|
辦公室
Location
香港
Rotate Rotate for image-only view

HSBC | Executive Floors

Optimal Balance Between Design And Modularity

One Space were commissioned from 2007 to 2015 to re-design all of HSBC’s Executive Floors, for the first time since this iconic building was completed.

Our unabashedly modern re-designs bring the Global, Regional & Hong Kong Executives closer together and facilitates interaction across five floors of this highly idiosyncratic headquarters building. A key focus of our efforts was achieving an optimal balance between the creation of significant executive space that did justice to the HSBC brand within this iconic building, and the need for modularity, flexibility, future-proofing and cost control.

At the majestic double-height floor, our Scope extended to the highly sensitive architectural conservation of the Bank’s heritage Boardroom. Technology is fully integrated into every aspect of the interiors, from customised video installations to high-definition video conferencing.

Preserving the heritage Boardroom on the Global Executive Floor in its original splendour, we carefully restored this historical gem, paying homage to its rich legacy. Meanwhile, the rest of the floor underwent a magnificent transformation, now housing the Executive Floor’s Reception area, executive offices, and a grand videoconferencing room.

We also curated a rare and historically significant artifact: a massive carved stone lion’s head from the 1935 HSBC Headquarters building, once standing on this very site. This heritage focal point now graces the guest seating area, blending history seamlessly with modernity.

At the Regional Executive Floor, new VIP areas and galleries were opened to stunning views of Victoria Harbour and cityscape for the first time in 25 years. A self-illuminating ‘veil’ within the glazed office frontages provides semi-obscurity that adjusts with daylight.

The Hong Kong Executive Floor, views into the famous atrium are reestablished, repairing a lost connection that the original 1985 design had championed.